HAMPSHIRE DOWN.

 

 

De HAMPSHIRE DOWN is een vrij groot robust “VLEESSCHAAP” met een vriendelijke en unieke uitstraling. De herkomst van dit schapenras is Engeland.

De Hampshire Down wordt ook wel “KASTEELSCHAAP” genoemd omdat hij in vervlogen tijden rondom kastelen werd gehouden.

Met zijn grotendeels wollige kop en zijn donkerbruine neus en oren ziet het er volgens de kinderen uit als een soort “TEDDYBEER”.

De Hampshire Down is een vrij rustig schaap met een goed karakter.

Hij heeft een groot aanpassingsvermogen en gedijt op de soberste weiden. De Hampshire Down is dan ook één van de meest verspreide schapen over de hele wereld.

Daarom is hij voor niets zo populair geworden, niet alleen bij de hobbyisten maar ook bij de professionele fokkers.

“HAMPSHIRE DOWNS IN JE TUIN ZULLEN ZEKER BIJDRAGEN TOT EEN UNIEKE LEVENSSTIJL”.

 

Het ras heeft een vroege en lange bronst. Daardoor zijn de Hampshire-paaslammeren “GASTRONOMISCHE JUWEELTJES” die de andere vleesschapen ver achter zich laten. De lammetjes worden bijna zwart geboren. Het gemiddeld aantal lammeren per worp bedraagt 1,5 tot 1,7. De Hampshire-ooien zijn zeer goede moederdieren. De lammeren groeien tot 450 gr per dag zodat ze reeds op de leeftijd van elf weken slachtrijp zijn. Het zijn dus “SNELLE GROEIERS”. De lammeren worden best geslacht als ze tussen 35 en 38 kg wegen.

Hampshire-rammen worden vaak ingezet als stamvaderdier bij andere rassen met als doel de bevleesdheid en vleeskwaliteit te verbeteren.

Door selectie en andere fokmethodes  evolueerde de Hampshire Down van een te vet schaap naar en bevleesd dier met zeer veel kwaliteiten.

Op de prijskampen worden de dieren beoordeeld volgens hun standaard (type) en hun bevleesdheid.

We moeten wel opletten met deze bevleesdheid want hoe meer deze geaccentueerd wordt, hoe meer problemen we in de toekomst zullen krijgen met het aflammeren en dat is niet de bedoeling want  een keizersnede kunnen we zeker en vast missen als de pest.

Terug naar Hampshire Down.