De ooien met opgroeiende lammetjes.

In tegenstelling tot geboortehulp kan iedereen de nodige zorgen toedienen na de geboorte. Na het werpen wordt het ruwvoeder en krachtvoer van de ooien langzaam verhoogd. Het krachtvoer is afhankelijk van het aantal zogende lammeren en van de kwaliteit van het ruwvoer. Deze is doorslaggevend voor de goede groei van de lammeren. De melkproductie bereikt ongeveer 3 à 4 weken na het lammeren een maximum, daarna daalt de productie langzaam. Op een leeftijd van ongeveer 2 à 3 weken beginnen we met het bijvoederen van de lammeren in een aparte ruimte. In één van de wanden van de stal wordt een opening gemaakt waar de lammeren wel en de ooien niet door kunnen. Het geven van krachtvoeder aan de ooien wordt stilaan af gebouwd  terwijl de lammetjes meer en meer krachtvoeder, luzerne of een mengsel van granen opnemen in hun voorziene ruimte. Voorzie in deze ruimte ook steeds hooi en vers fris drinkwater.

Op een leeftijd van twaalf weken gebeurt het spenen. Bij het spenen worden de ooien en de lammeren gescheiden. Bij het spenen kan men de ooien dan gebruiken voor het “opschonen“ van de weide of men kan de ooien somber voederen om te voorkomen dat de melkproductie nog wordt gestimuleerd. De uiers van de ooien moeten zo vlug mogelijk opdrogen. Men kan de ooien ook droogzetten door medicatie in de tepels te spuiten waardoor de melkproductie wordt afgeremd en de kans op uierontsteking afneemt.

Nu is ook het moment om de hoeven van de dieren te controleren en bij te knippen.

De lammeren worden van de ooien verwijderd omdat ze anders onnodig blijven zuigen of door hun kracht de tepels kunnen kapot bijten of beschadigen. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten kunnen de jonge dieren op de weide. Wanneer u met deze dieren gaat deelnemen aan tentoonstellingen krijgen ze dagelijks extra krachtvoer voor een betere ontwikkeling. Sommige fokkers blijven dit doen totdat de dieren 1 jaar oud zijn en zo voldoende uitgegroeid zijn. De ooitjes en ramlammen kunnen tot een leeftijd van 5 maanden samenblijven. Na deze leeftijd beginnen de rammetjes seksueel actief te worden en worden ze best van de ooitjes gescheiden.

Twee dagen voor u alle dieren op de weide brengt, moeten ze worden ontwormd, op die manier blijft de wormbesmetting onder controle. Zorg ervoor dat de dieren steeds op kort gras grazen, kort gras is voedzamer en lang gras trappen ze alleen maar plat.

 Breng iedere dag enige tijd door bij uw dieren en bekijk ze aandachtig. Zo merk je vlug dat de dieren zich anders gedragen als er ergens een probleem is.

Terug naar Geboorte.