De dektijd.

De aanvang van de dektijd is meestal juli. Sommige fokkers wachten zelfs tot de maand augustus. Wij zetten eind juli de rammen bij de ooien. De voortplanting bij de ooien wordt bepaald door het optreden van de bronst. Dit proces verloopt in een cyclus van ongeveer 17 dagen. De ooi is dan een 20-tal uren bronstig. Wordt de ooi bevrucht, dan worden na ongeveer 144 dagen (21 weken) de lammeren geboren.

Er zijn verschillende alternatieven voor het dekken van de ooien, kiest men de eenvoudigste manier dan laten we de natuur gewoon op zijn beloop. Hierdoor worden de ooien op verschillende data gedekt en zal het lammeren over een grote periode worden gespreid. Het andere alternatief is de ooien laten "sponsen”, bij voorkeur door een veearts.

Hierdoor komen de ooien op nagenoeg dezelfde, van tevoren bepaalde dag bronstig.

Het kunststof sponsje wordt met een buisje in de schede van de ooi gebracht. Aan het einde van het sponsje zit een koord waarmee het na ongeveer 12 dagen terug wordt verwijderd. De in het sponsje aanwezige stoffen worden geleidelijk via de schedewand opgenomen in het bloed van de ooi. Na 48 tot 72 uur nadat de sponsjes zijn verwijderd, worden de ooien spontaan bronstig. Er wordt bij het verwijderen van de sponsjes door sommige veeartsen nog een injectie toegediend om de eitjes beter te laten rijpen.

Terug naar Geboorte.